Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Top Ad

//

Най-новото:

latest

Защо си струва да посетим град Ямбол

Хората идват в Ямбол заради забележителностите – тук има много, от различни епохи. Например църквата "Св. Георги" или покритият па...


Хората идват в Ямбол заради забележителностите – тук има много, от различни епохи. Например църквата "Св. Георги" или покритият пазар от 15-ти век, средновековна джамия и художествена галерия. Много идват с деца – в града има планетариум, куклен театър, обсерватория и голям парк.

Най-известната забележителност на Ямбол, благодарение на която градът стана известен сред туристите, са руините на тракийското селище Кабиле. Сега цялата тази територия е обявена за архитектурен резерват. Тук се провеждат екскурзии, периодично се извършват разкопки и се откриват нови артефакти.

Ямбол възниква на мястото на древното тракийско селище Кабиле. Все още са запазени могили и останки от селища от онези времена. Други свидетелства за древността на Ямбол могат да се видят в местния исторически музей. При римляните тук възниква град Диосполис, който по-късно преминава в ръцете на гърци и българи.

Ямбол дълго време устоява на османската окупация. През това време градът е силно разрушен и губи повечето си паметници. Следователно основните сгради в Ямбол са сгради от 19 век, които са построени след Освобождението от турците. Малко древни предмети са оцелели. Много сгради са силно повредени по време на Руско-турската война, но са възстановени, така че всъщност всичко това е римейк.

Няма коментари